osburn design
start here

portfolio

services

visibility

about us

studio







start here / residential case study
> process
> residential case study
> commercial case study
> product case study


Residential Loft
Awarded Sunset Magazine Western Regional Interior Design Award for Best Whole Interior Over 2,000 Square Feet.

The challenge of this commercial loft conversion was to sculpt an artful, luxurious interior that speaks to its past (as an auto body shop!) while adding, color and up to date amenities to create an intimate home.

In detail, this included:
  • combining the two units into a single two bedroom, three bath penthouse loft
  • making each bedroom private with access to natural light and views
  • balancing natural light to spread throughout the loft
  • installing heating, ventilation and air conditioning
  • creating an open plan with expansive views of cityscape and loft interior from multiple vantage points
  • adding a large, functional laundry
  • including ample closet and storage space with large walk in closets for each bedroom suite
  • creating an overall feeling of light vertical and horizontal space throughout without sacrificing the privacy and warmth of a functional home
  • establishing a comfortable and exciting venue for large gatherings and family living

The Osburn Design Solution included taking advantage of spectacular views of downtown San Francisco and City Hall by orienting the rooms to capture these views and flood the entire space with light. While the use of warm, dramatic color draws one through the rooms naturally.

In detail this included:

  • sandblasting the existing concrete ceiling and columns to allow this industrial material to act as a foil for the softened interior materials, colors furniture, furnishings and surfaces to come
  • creating clerestory windows in the master bedroom allow natural light to infuse master bath and closet
  • raising the guest bedroom and adding sliding sandblasted windows for flexibility, light and privacy
  • carefully layering spaces deprived of natural light with incandescent glass fixtures allowing light to emanate up, down and out
  • integrating all heating, ventilation and wiring into the design to avoid lowering the 15' ceiling
  • preserving vintage details including concrete columns, an original brick wall and a 60' bank of factory windows
  • installing reclaimed antique maple floors
  • carefully layering all design elements including strong, warm wall colors; color field rugs; authentic architectural elements transformed into mirrors, consoles and tables; antique and artist-made accessories
  • custom designing lighting to providean exciting contrast between rough and smooth, old and new, cool and warm
  • creating artful compositions from every perspective in the loft

The result of Osburn Design's collaboration with this client is an award-winning project and beautiful home. Its use of fine quality and unusual, custom – designed materials beautifully merges the past and present.

Photography by David Weigal

C A F E    S O C I E T Y    |    C L I E N T    L O U N G E    |    C O N T A C T    U S    |    V I S I T    U S

all drawings © 2002 Steve Osburn